Ciasto dyniowe - przepis w 10 minut!
Zobaczcie przepis na wyjątkowo smaczne i wyjątkowo proste w przyrządzeniu ciasto dyniowe. Moi najbliżsi je po prostu uwielbiają! Oprócz niżej wymienionych składników można dodatkowo urozmaicić je dodając jeszcze orzechy czy żurawinę. Świetnie sprawdza się jako zdrowa przekąska i dodatek do kawy czy herbaty. Polecam!
Przygotuj:
1 szklankę ugotowanej dyni - zmieloną lub z puszki
1 i ¾ szklanki białej mąki pszennej
½ szklanki wody lub mleka roślinnego
½ szklanki oleju
½ szklanki brązowego cukru
2 łyżki zmielonego złotego siemienia lnianego
1 łyżeczka sody do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu
½ łyżeczka soli
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Jak to robimy?
Składniki suche mieszamy razem w misce, a składniki mokre wraz z dynią i cukrem miksujemy w blenderze.
Łączymy suche i mokre składniki, powoli mieszamy. Smarujemy blachę olejem i mąką, a następnie wylewamy ciasto na blachę.
Pieczemy ciasto w piekarniku ok. 45 min. w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu studzimy ok. 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy ciasto z blachy.
To wszystko. Smacznego!