Ciasto dyniowe - przepis w 10 minut!

Zobaczcie przepis na wyjątkowo smaczne i wyjątkowo proste w przyrządzeniu ciasto dyniowe. Moi najbliżsi je po prostu uwielbiają! Oprócz niżej wymienionych składników można dodatkowo urozmaicić je dodając jeszcze orzechy czy żurawinę. Świetnie sprawdza się jako zdrowa przekąska i dodatek do kawy czy herbaty. Polecam!

Przygotuj:

1 szklankę ugotowanej dyni - zmieloną lub z puszki

1 i ¾ szklanki białej mąki pszennej

½ szklanki wody lub mleka roślinnego

½ szklanki oleju

½ szklanki brązowego cukru

2 łyżki zmielonego złotego siemienia lnianego

1 łyżeczka sody do pieczenia

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu

½ łyżeczka soli

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Jak to robimy?

Składniki suche mieszamy razem w misce, a składniki mokre wraz z dynią i cukrem miksujemy w blenderze.

Łączymy suche i mokre składniki, powoli mieszamy. Smarujemy blachę olejem i mąką, a następnie wylewamy ciasto na blachę.

Pieczemy ciasto w piekarniku ok. 45 min. w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu studzimy ok. 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy ciasto z blachy.

To wszystko. Smacznego!

noemptynoempty