7 produktów spożywczych,

które ochronią Cię przed rakiem

Przedstawię Wam dzisiaj produkty, które nie tylko są smaczne lub stanowią doskonały dodatek do potraw, ale i mają działanie przeciwnowotworowe. Warto pamiętać o nich i każdego dnia używać ich w swojej kuchni. Dieta ma bardzo duży wpływ na rozwój nowotworu w organizmie - produkty rafinowane i przetworzone, pełne tłuszczów trans, cukru i chemii mogą doprowadzić do pogorszenie samopoczucia wystapienia wielu chorób, także właśnie nowotworu.

Starajcie się ich wystrzegać i sięgać po te, które nie niszczą nasz organizm, tylko go wspierają bogactwem witamin i minerałów. Zobaczcie 7 z nich, które na dodatek chronią nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych:

Czosnek

W czosnku znajduje się aż 30 substancji, które mają działanie antynowotworowe. Jest to między innymi allicyna charakteryzująca się specyficznym zapachem. Według badań przeprowadzonych w Chinach jedzenie surowego czosnku 2-3 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc aż o 40%. Od dzisiaj śmiało dodajemy do potraw czosnek - nawet jeśli idziemy potem na randkę! :)

Truskawki

Nie dość, że pyszne, to jeszcze zawierają składnik, który stymuluje obumieranie komórek nowotworowych i zapobiegają ich ponownemu powstawaniu. Polecam jeść często w sezonie, szczególnie przed randką, jeśli jednak nie chcemy sięgać po czosnek. ;)

Granaty

Badania potwierdzają, że granat zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu piersi. Oprócz tego częste picie soku z granata spowalnia rozwój prostaty o około 60%. Pamiętajmy o tym owocu!

Kurkuma

Kurkuma znana jest od wielu lat ze swoich zdrowotnych właściwości. Kurkumina, jeden z jej składników, ma działanie niszczące komórki rakowe. Co ciekawe - uruchamia także proces ich samoniszczenia.

Orzechy

Zjedzenie 6 orzechów włoskich dziennie doskonale chroni przed rozwojem raka prostaty, dlatego zachęcam Panów do wzięcia sobie tego faktu do serca. Co tyczy się Pań - spożywanie ich 2 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór piersi. Świetnym pomysłem będzie dodawanie orzechów do owsianki lub zdrowych deserów.

Zielona herbata

To świetne źródło polifenoli, czyli związków chroniących przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Najsilniejsza substancją aktywną w zielonej herbacie jest EGCG, która hamuje rozwój komórek nowotworowych. Dzięki temu organicznemu związkowi herbata ma właściwości, które znacznie zmniejszają możliwość zachorowania na raka prostaty, jajnika i jelita grubego.

Cebula

Jesteśmy w Polsce, więc nie mogłoby zabraknąć cebuli, prawda? :P Substancje zawarte w uwielbianym przez nas warzywie obniżają ryzyko wystąpienia co najmniej 9 typów nowotworów! Jest to między innymi nowotwór piersi, macicy, prostaty, żołądka, nerek, gardła. Niektórzy naukowcy twierdzą, że działanie antynowotworowe cebuli jest jeszcze silniejsze od działania czosnku. Dlatego, tak jak w jego przypadku, dodawajmy cebulę do różnych dań i sałatek, bo to samo zdrowie! :)

noemptynoempty